<asp:Localize ID='GirlWithSkateboardLocalization' Text='__Flicka med skateboard' runat='server' meta:resourcekey = 'GirlWithSkateboardLocalizationResource1' ></asp:Localize>

Vanliga frågor och svar

Om Hertz Freerider

Vad är Hertz Freerider?
Hertz Freerider är en gratistjänst för envägshyror. I praktiken innebär det att Freeridermedlemmar kan köra Hertzbilar som hyrts på en ort och lämnats tillbaka på en annan.
Varför låter Hertz medlemmarna i Freerider köra gratis?
Hertz har hundratals uthyrningskontor i Sverige – från Ystad i söder till Kiruna i norr. Av olika anledningar måste vi ibland flytta bilar mellan uthyrningskontoren och det kan göras på två sätt. Antingen anlitar vi ett transportföretag, vilket kan vara ganska dyrt, eller så kan vi låta privatpersoner köra bilarna. När Freeridermedlemmarna kör våra bilar kan vi spara pengar, samtidigt som vi är glada över att kunna erbjuda dem gratis transport – självklart med förhoppning om att de väljer oss nästa gång de behöver en ”vanlig” hyrbil.
Bli medlem

Vem kan bli medlem i Hertz Freerider?
Alla som har svenskt körkort med B-behörighet utan automat-villkor och svenskt personnummer kan bli medlemmar i Hertz Freerider. Men för att kunna köra våra bilar måste du ha haft körkort i minst ett år.
Kostar det något att vara medlem i Hertz Freerider?
Medlemskapet är helt kostnadsfritt, liksom resan och den första tanken bränsle. De kostnader som kan tillkomma, och som du får stå för själv, är påfyllning av bränsle, broavgifter eller liknande. Undantagen är biltullar i Stockholm och Göteborg samt broavgifter i Sundsvall och Motala – dessa står vi på Hertz för.
Hur blir jag medlem i Hertz Freerider?
Gå in under ”Registrera dig” och fyll i dina uppgifter. Informationen vi behöver från dig är ditt namn, personnummer, ditt körkorts sista giltighetsdag, telefonnummer, mobilnummer, postadress och e-postadress. Du väljer också ett användarnamn och ett lösenord, som du i fortsättningen använder för att logga in på ”Min sida” och boka Freeriderbilar.
Varför måste jag registrera mina personuppgifter och vad används de till?
När du hämtar ut en hyrbil hos oss ingår vi ett avtal. För att kunna uppfylla våra skyldigheter och ta tillvara våra rättigheter enligt avtalet vi tecknar med dig som kör vår bil måste vi registrera dina personuppgifter. De personuppgifter som behandlas och lagras är namn, personnummer, körkortsinnehav, adress, telefonnummer och e-postadress. Dina personuppgifter används i samband med uthyrningsverksamheten. De kan också användas för marknadskommunikation från Hertz, om du inte skriftligen motsätter dig det.
Är mina personuppgifter konfidentiella?
Dina personuppgifter används uteslutande av Hertz Biluthyrning och kommer inte att lämnas ut till någon annan än polisen eller tullen vid eventuell förfrågan.
Boka

Hur gör jag för att boka en Freeriderbil?
Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Under fliken ”Bilar att boka” hittar du alla gratisbilar som är tillgängliga just nu, mellan vilka orter bilarna ska köras, när de tidigast kan hämtas och senast kan lämnas samt bilmodell. Hittar du en bil som du vill köra klickar du på ”Boka”-knappen. Därefter anger du när du kan hämta bilen. Kontrollera att dina personuppgifter stämmer och klicka på ”Bekräfta”. Därefter får du ett kvitto på din bokning via sms och/eller e-post.
Vid de bokningsbara bilarna finns ett start- och ett slutdatum. Är det den tid jag har på mig att köra bilen till sin slutdestination?
Nej, datumen visar endast mellan vilka datum bilen är bokningsbar. När du gör din bokning väljer du en tid för upphämtning inom detta tidsintervall. Men bilen skall vara framme senast den slut tid som anges. När du har hämtat bilen är det raka vägen till slutdestinationen som gäller.
Kan jag köra en bil en bit av sträckan och lämna den på annan ort än den som står i bokningslistan?
Nej, det kan du inte. Du måste köra bilen direkt till den angivna slutdestinationen.
Hur gör jag om jag vill avboka en bokad bil?
Gå in under ”Mina bokningar” och klicka på krysset framför aktuell bokning för att avboka bilen. Det finns ingen sista tid för avbokning, men vid missbruk kan du bli avstängd från Freerider i upp till tre månader.
Vad händer om jag inte hämtar bilen som jag har bokat?
Om du upprepade gånger låter bli att hämta bilar du har bokat kan du bli avstängd från Freerider i upp till tre månader.
Jag har precis registrerat mig som medlem. Varför kan jag inte boka bil?
Det kan ta upp till 24 timmar att bli registrerad som förare i systemet.
Hämta

Behöver jag ha med mig något när jag hämtar bilen?
För att få hämta ut bilen måste du ha ett giltigt körkort och ett bank- eller kreditkort med dig till Hertzkontoret. De kort som vi godkänner är kreditkort (VISA, Eurocard, Mastercard, Diners Club, American Express och First Card) och bankkort (kort där pengar dras direkt från ditt bankkonto).
Varför måste jag ha ett bank- eller kreditkort med mig när jag hämtar bilen?
När någon hyr en Hertzbil gör vi alltid en auktorisation på betal- eller kreditkortet som säkerhet. Detsamma gäller när du hämtar en Freeriderbil. Vi reserverar 50 kronor på ditt kort som en säkerhet och för att säkerställa att vi kan täcka eventuella kostnader för exempelvis en skada, självrisk eller parkeringsbot.
Jag hyr ju ingen bil, varför måste jag skriva på ett hyresavtal?
Precis som vid en ”vanlig” hyra är du ansvarig för bilen och eventuella skador som uppstår under tiden du har den. Därför måste du skriva under ett hyreskontrakt, precis som en ”vanlig” Hertzkund.
Kan jag hämta bilnyckeln i självbetjäningskiosken?
Nej, alla Freeriderresor måste hanteras av Hertzpersonalen på uthyrningskontoret.
Kan jag hämta bilen/nyckeln på morgonen fast jag inte ska köra förrän senare på dagen?
Nej, när du har hämtat bilen/nyckeln är det raka vägen till slutdestinationen som gäller.
Måste jag titta efter skador på bilen innan jag kör iväg?
Vi rekommenderar att du alltid undersöker bilen innan du kör iväg, för att säkerställa att det inte finns några nya skador som inte är registrerade i bilens skadepärm och på hyresavtalet. Om du inte rapporterar eventuella skador som inte redan är registrerade kan du bli ersättningsskyldig för dessa.
Köra

Varför måste jag köra raka vägen till slutdestinationen?
För att bilarna ska kunna hyras ut så fort som möjligt igen! Kör du längre sträckor är det klart att du kan ta en mat- eller toalettpaus. Men i övrigt är det alltid raka vägen som gäller.
Vad händer om jag inte kör raka vägen till slutdestinationen?
Vi gör en uppskattning av hur lång tid resan bör ta och om vi bedömer att den har tagit för lång tid kommer vi att kontakta dig. Det som kan hända då är att du blir debiterad 1 000 kronor per dygn plus kostnad för bränsle. Du kan också bli avstängd från Freerider i tre månader.
Får någon annan än personen som skrivit under hyreskontraktet köra bilen?
Nej, endast den person som bokat bilen och som står angiven på hyreskontraktet får köra bilen. Den personen är också ansvarig för bilen och eventuella skador som uppstår under resan.
Vad gör jag om det uppstår fel eller skador på bilen under resan?
Vid driftstopp på bilen, om du är i behov av bärgningshjälp och ersättningsbil, kontaktar du assistans. Kontaktuppgifter hittar du längst upp på hyresavtalet. Meddela även mottagande station. Om det uppstår en skada på bilen ska du skriva en skadeanmälan.
Får jag ta med mig mitt husdjur i bilen?
Nej, det är inte tillåtet.
Lämna

Vad behöver jag tänka på när jag lämnar tillbaka bilen?
Det är viktigt att du parkerar bilen på den särskilda Hertzparkeringen eller en Hertzmärkt parkeringsplats. Nycklarna lämnar du till Hertzpersonalen eller, om kontoret är stängt, i nyckelinkastet eller självbetjäningskiosken. På vissa Hertzkontor går det ej att återlämna bilar efter kontoret har stängt.På vissa Hertzkontor behöver du exempelvis en garagekod för att kunna lämna tillbaka bilen. Ett tips är att du frågar Hertzpersonalen när du hämtar bilen om det är något särskilt du behöver veta om kontoret där du ska lämna bilen.
Måste jag leta efter skador på bilen innan jag lämnar tillbaka den?
Ja, vi rekommenderar att du undersöker bilen för att försäkra dig om att det inte har uppstått några skador på bilen under din resa. Hittar du nya skador kontaktar du Hertzpersonalen på återlämningskontoret.
Ska jag tanka bilen innan jag lämnar tillbaka den?
Nej, första tanken bränsle ingår och bilen är fulltankad när du hämtar den. Kör du en längre sträcka och behöver fylla på bränsle rekommenderar vi att du tankar så mycket du behöver för att nå slutdestinationen, eftersom du inte får någon ersättning för påfyllningen.
Försäkring

Vilka försäkringar gäller för mig som Freeriderförare?
De försäkringar som ingår är självriskreducering, kollision (CDI) och självriskreducering stöld (TPI). Du kan också teckna till en självriskeliminering (SCI) och en personlig olycksfallsförsäkring (PAI) när du hämtar bilen. Självriskeliminering kostar 140 kronor per dygn och personlig olycksfallsförsäkring kostar 35 kronor per dygn. Observera att detta endast gäller i Sverige och inte i Norge och Danmark.
Om det uppstår skador på bilen, vad ligger självrisken på?
Självrisken för vagnskada, brandskada, bärgning/räddning och stöld är upp till 8 500 kronor per skademoment. Självrisken för glasskada är upp till 10 000 kronor per skademoment. Trafikförsäkringen vid vållande med motparten tillkommer med 3 500 kronor. Är du under 25 år tillkommer en ungdomssjälvrisk på 2 000 kronor per skada. För skåpbilar tillkommer också en extra avgift på 1 500 kronor per skada och skadetyp. Om du tecknar till självriskeliminering (SCI) är självrisken 0 kronor.
Finns det några skador som inte täcks av försäkringen?
Ja, skador på inredningen och skador som inte täcks av vagnskadesjälvrisken eller trafikförsäkringen. Då är det faktisk kostnad som gäller.
Övrigt

Jag hittar inte svaret på min fråga här, vart kan jag vända mig då?
Frågor om ditt kontot och bokningar hanteras av Hertz bilkontroll på carcontrol@hertz.se. De svarar på frågor måndag till torsdag mellan 8 och 17 samt fredagar mellan 8 och 16. Frågor om debiteringar och avslutad freeriderhyra hanteras av customerrelations@hertz.se
Vad gör jag om jag har glömt mitt lösenord?
Gå in på ”Min sida”. Under ”Logga in” klickar du på länken ”Glömt lösenordet”. Fyll i användarnamn och e-postadress, så skickar vi ett tillfälligt lösenord som du måste byta direkt vid första inloggningen.
Hur avregistrerar jag mig från Hertz Freerider?
Gå in under ”Min sida” och klicka på ”Avregistrera mig”.